Zvony v Dědicích

Dne 7. prosince 2022 byl do Dědic přivezen zvon Panna Maria vyrobený v roce 2019 zvonařským podnikem Tomášková - Dytrychovábyl odlit v dílně Leticie Vránové-Dytrychové v Brodku u Přerova.

Váží 900 kg. Je laděný do tónu g1. O jeho zakoupení bylo rozhodnuto poté, co byl objeven při jednání o rekonstrukci historického zvonu z roku 1556 o váze 500 kg s laděním do a1. Zvon z roku 1556 se musí obsluhovat ručně. Až do Velikonoc 2023 nebyl používán – potřeboval nové zavěšení, nové srdce a elektrifikaci. Poté, co bylo toto zařízeno, opět zazněl (ve spojení se zvonem z roku 1986 laděným do c2 jsme mohli slyšet jejich malou tercii a1 - c2).

Z textu nápisu zvonu 1556 lze usuzovat, že ho tehdy pořídili evangelíci (tehdy u nás byla většina obyvatel nekatolická). Žádná zmínka o světci, asi ani žádná ikonografická výzdoba. Takže mu klidně můžeme začít oficiálně říkat zvon Boží právě dle invokace "Ó jak veliké umění múdrosti Boží ...". Zkusme prosadit. Je to i praktické, každý zvon musí mít své jméno.

Původně měl být zvon Panna Maria laděn do tónu f1, ale protože je laděn do g1,  nebyl původním objednatelem převzat. Protože paní Dytrychová nabídla odkoupení za „starou cenu“, neváhalo se.

Na zvon je třeba vybrat dohodnutých 800 tisíc Kč splatných v roce 2023 ve třech splátkách. Na účtu farnosti je zatím k dispozici 400 tisíc Kč. Stejnou částku je nutno vybrat do poloviny roku 2023. Podle úspěšnosti probíhající mimořádné sbírky bude určen den vysvěcení zvonu.

Mimořádný příspěvek, který by pomohl dát tuto sumu dohromady, lze předat hotově ve farní kanceláři ve Vyškově nebo přímo v dědickém kostele MUDr. Danuši Adamcové, a to formou darovací smlouvy, kdy se dar následně uplatní při daňovém přiznání, nebo vystavením příjmového dokladu. Zaplatit můžete i přímo na účet farnosti 1560140399/0800, variabilní symbol: 2023. 

Je to jedinečná příležitost naplnit myšlenku našich předků, s kterou se sbírali na nové zvony, zrekvírované již za 1. světové války: co válka vzala, láska darovala.

První část zamýšleného podniku představuje úpravu uchycení zvonů v kostelní věži.

Stávající zvon Jan Nepomucký z roku 1986 o váze 320 kg s laděním c2 (ke cti svatého Jana Nepomuckého), u nějž byla provedena elektrifikace a zvoní se jím běžně, nahradil zvon Václav, o stejné váze, rovněž zabavený v roce 1942.

Rozezněním těchto zvonů by vznikl trojzvuk g1-a1-c2, který je počátkem invokace Gloria in excelsis Deo (Sláva na výsostech Bohu). Máme nyní konečně akord (3) a velmi slušnou celkovou i jednotlivou hmotnost zvonů.

Na věnci (dolním okraji) nového zvonu je vidět "převaření" novým lokačním nápisem (na Dědice), což trošičku ruší jinak perfektní povrch. Je zajímavé užití již moderního závěsu (koruny) umožňujícího v závěsné hlavě libovolné otočení (typické pro meziválečné zvony). Přitom výzdobou (reliéfem a především ornamenty) je poplatný 19. století. Navářka je bohužel vidět (právě v kontrastu s jinak dokonalým povrchem). Je jasné, že tam byl od dolití původní objednavatel.

Ve 20. století byly pro vojenské účely nejprve 11. května 1917 zabaveny zvon Marie a zvon Jan, a dále umíráček, sanktustník. Po válce byly zvony v roce 1927 obnoveny. Ke zvonu z roku 1556 přibyly v dědickém kostele větší zvon Maria, zvon Václav a umíráček.

Zvon Panna Maria po 80ti letech nahradí v dubnu 1942 pro vojenské účely zabavený zvon téhož jména, který byl tehdy odebrán společně s dalším velkým zvonem a umíráčkem. Po válce byl do kostela vrácen umíráček. 

Na zvonu Panna Maria jsou tyto nápisy:

Při horním okraji:  

+ PANNO MARIA + ORODUJ ZA NÁS, ZACHOVEJ NAŠEMU NÁRODU MÍR A SVOBODU

Uprostřed:

ODLILA RODINA DYTRYCHOVA V BRODKU U PŘEROVA

L. P. 2023

Při spodním okraji:

KOSTEL NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE DĚDICE

33 LET SVOBODY 103 LET REPUBLIKY

Jméno nového zvonu je výmluvné. Hodí se k tématu zářící ("betlémské") dědické hvězdy. Při té příležitosti (zvonu) máme téma symbolů a toho, aby dědická heraldická vlajka (logicky opakující historický znak) vlála, např. i v souvislosti s žehnáním zvonu.

No a nyní si nastavíme tzv. malé (všední) zvonění, kdy zvoní jeden zvon, a velké (nedělní) zvonění, kdy zní více zvonů současně, a případně i sváteční zvonění, kdy by měly znít všechny zvony najednou (vánoce, Velikonoce, Letnice, pouť, posvícení atd. apod.)

Kostel Nejsvětější Trojice v Dědicích. Níže je zavěšen zvon odbíjející
celou hodinu. Nad ním je v současnosti již nepoužívaný umíráček.