Umístění sochy Panny Marie s Ježíškem na konci ulice Revoluční

Socha Panny Marie s Ježíškem v Dědicích (z roku 1905) stojí na novém místě. Sochu začátkem 20. století věnovali manželé Kateřina a Ondřej Kulíškovi z Dědic.

Socha Panny Marie s Ježíškem 14. ledna 2023

Před restaurováním provedeným v roce 2022 stála v poli nad ulicemi Revoluční a A. B. Svojsíka, na někdejší křižovatce polních cest. Dne 29. listopadu 2022 byla umístěna na konci ulice Revoluční, nebo na jejím začátku, chcete-li, to podle toho, z které strany se na to díváte, na tam předem někdy na jaře 2022 připravený jednostupňový podstavec: sokl opravený restaurátorem Jaroslavem Budíkem.

Referent města Vyškova pro památkovou péči Petr Bařinka k okolnostem, jež předcházely samotnému restaurování výrazně poškozené sochy (patrné stopy po střelbě, silně poškozený sokl sochy a z toho pocházející hrozba zřícení sochy) v dubnu 2022 řekl: „Dohodli jsme se se společností Agros Dědice, která hospodaří na poli, kde socha stála, že se jí ujmeme a postupně zajistíme její restaurování.“.

V nikách po stranách podstavce jsou svatá Kateřina
a svatý Ondřej.

Okolo čtvrt na pět odpoledne před sochou stálo lešení a dělník stoje za sochou něco na soše z druhé strany dokončoval.

Mohli byste se zeptat, zda tam nechybí zlacené kovové doplňky? Hvězdná svatozář Panny Marie a křížová svatozář Ježíše Krista? Na soše je vidět její novorenesanční tvarosloví. Hlavy byly před restaurováním upadlé, u Ježíška i ručky. Neví se, jestli něco držel, a co to bylo. A tak po restaurování drží jablko.

Tím, že byla socha hodně poškozená (hlavy), je velmi pravděpodobné, že svatozáře apod. tam prvotně byly, ale asi už (po restaurování) nelze prokázat.

Pak je to jenom na investorovi (případně památkářích?) zda se takový doplněk realizuje. Pokud nelze doložit, neradi to dnes dělají. Dříve bylo doplňování běžnější (viz i to jablko).

Po kovových doplňcích by tam byly dírky v kameni, ale nemusely být. A když se neví, jak něco zaniklého vypadalo, neobnovuje se (současný přístup památkářů).

Někde se bojí, aby lidé ve veřejném prostoru nekradli ty kovové pozlacené části apod. Tak je raději na kopie nedají. 

14. ledna 2023

Zloději si naivně myslí, že je to pořádný kus zlata, a on je to drát nebo plech s mikrovrstvičkou nějaké zlatící náhražky.:-) Takže zažijí vzrušení z kradení (zahřátí), pak obrovské zklamání (bída trvá), ale škoda na soše (poškozením kamene) velká včetně nové práce na výrobě svatozáří.

Jediné další ošetření, kde časem budeme moci zaznamenat nějakou změnu, je barva povrchu. Její srovnání bude v příhodnou dobu zajištěno.

17. prosince 2022