Zpívání v Dědicích v době adventní a o vánočních svátcích

O vánočních svátcích roku 2022 na Štědrý den večer při mši byly zpívány vybrané části České mše vánoční Jakuba Jana Ryby: Credo (namísto nejprve zamýšleného Sanctus, což později mělo nahradit Kyrie, ale člověk míní a život mění, Benedictus byl rovněž vypuštěn) a Agnus Dei. K tomu se přidal Nebeský slaviček Jakuba Jana Ryby, jejž zazpívala Jana Bařinková, Nesem vám noviny, Tichá noc a Narodil se Kristus pán.

Daniel Fröschl, Panna Maria s dítětem. Akvarel vycházející
z kresby Albrechta Dürera "Kojící Madona"

Další den to byla Vánoční muzika Adama Michny z Otradovic: 1. Vánoční rosička a 6. O narození Pána Krista (před vánoci byla nacvičována i 3. Vánoční roztomilost). Koleda Narodil se Kristus pán. Mezi 15. a 17. hodinou byl kostel otevřen pro návštěvníky. Lidé se mohli podívat na betlém a na zvon Panna Maria.

Na stránce Hudba v Dědicích jsou postupně přidávány další skladby zařazené v Michnově souboru Vánoční muzika. V prosinci 2022 (čtrnáctého) byla vydána nová verze notačního editoru MuseScore, a tak u některých nahraných skladeb jsou poskytovány dvě verze souboru. Je to vidět například u písně 5. Vánoční hospoda, kde byl soubor vytvořen v MuseScore ve verzi 3.6.2, a následně uložen i ve verzi MuseScore 4.0. Obě verze programu mohou být v počítači nainstalovány současně vedle sebe a podle potřeby spouštěny.

Při otevření souboru vytvořeného v trojkové verzi MuseScore v MuseScore 4, přestože jsou ve verzi 3 namísto těch (pro SATB základních) sborových zvuků partům notového zápisu nastaveny flétna (soprán), anglický roh (alt), klarinet (tenor) a hoboj (bas), je v MuseScore 4 v základu při přehrávání jednotlivým partům přiřazen sborový zvuk představující zpěv (Choir). To je to jemné Aah, Ooh, ... Po stažení Muse Sound jsou nastaveny flétna 1 (soprán), altová flétna (alt), klarinet v Es (tenor) a fagot (bas).

Přes program Muse Hub, což je takové správní středisko určené ke stažení (aktualizaci) MuseScore, ale také editoru zvuku Audacity, se dá najednou stáhnout (zdarma) nově poskytovaný Muse Sound. Ani (aji :-) při dobrém připojení k internetu to (zvuková banka, data) sice nebude staženo za pár minut (a následně je třeba MuseScore spustit znovu a Muse Sound bude nastaven jako výchozí zdroj), ale potom jsou pro přiřazení jednotlivým partům (po zobrazení Směšovače) dostupné výborné zvuky.

Ve čtyřkové řadě MuseScore jsou hudební nástroje ve Směšovači (nabídka přiřaditelných zvuků) členěny do skupin, takže výběr je jednodušší. Jednotlivé skupiny se ovšem dají stáhnout i samostatně. Chcete-li jen dechové nástroje (Woodwinds), žestě (Brass), nebo smyčce (Strings), sbor (Choir), harfu (Harp) či klávesové nástroje (Keys), ale už ne už bicí (Percussion), stačí říct. Odpovídajícím způsobem je stažení menšího balíku dat rychlejší. Kvalita zvuku je ten důvod, proč MuseScore 4 vyzkoušet, například porovnat provedení Michnovy skladby 8. Nebeský slavíček ve trojce a pak ve čtyřce.

Betlém na stole

Cvičení (doma) a s chutí je důležité. Ve skladbách jsou někdy přítomna místa s nečekaně vynalézavým rytmem, která skýtají překvapení, jejichž zvládnutí je zásadní, aby se udržel krok s ostatními party. Je proto vhodné jim věnovat pozornost.

Někdo si rád (radši) melodii, když nacvičuje přednes, přehraje na klavíru nebo jakémkoli jiném oblíbeném hudebním nástroji. Jiní zpěváci uvítají pomoc stroje, účelového počítačového programu, jakým je například notační editor MuseScore.

Přehrávač noty přesně zahraje. Jde to proto s klavírem a jde to i bez něj. Stroj je přesný (přísný). S jeho pomocí přivyknete rychlosti, s jakou je třeba skladbu provozovat. Při nácviku (zkošení, výcviku), kdy si jednoduše jedním klepnutím v části rozhraní se zobrazením jednotlivých stop a jejich ovládáním (směšovač = řízení přehrávání) nastavíte sólo pro svůj part, nebo libovolně určíte, které party se budou přehrávat současně, si navyknete na přítomnost ostatních hlasů (partů SATB: soprán, alt. tenor, bas). Hlavně si pamatujte, že ve zpěvu je dobré vždy hledat a nalézat radost. Co a jak dělat je popsáno i v dřívějších příspěvcích.

Přepisy not s těmito vánočními skladbami vytvořené v notačním editoru MuseScore a uložené i ve formátu PDF jsou postupně zveřejňovány na stránce Hudba v Dědicích (mscz., PDF).