Nazdobení jedličky vedle kostela na sobotu 26. listopadu 2022 navečer

V sobotu 26. listopadu 2022, byl za hojné účasti obyvatel po 17. hodině slavnostně rozsvícen vánoční strom v Dědicích. Slovo k adventnímu období pronesli starostka města Karin Šulcová a předseda Sportovního spolku v Dědicích Martin Šebela.

Poprvé byla vedle kostela rostoucí nazdobená jedle rozsvícena v roce 2019, kdy Sportovní spolek Dědice jednal a připravil tuto událost coby náhradu za nepostavený a nenastrojený "strom na náměstí".

V příspěvku z listopadu 2021 (strom byl rozsvícen 27. listopadu 2021) jsou vysvětleny šestihrotá a osmihrotá hvězda. Loni se mělo zpívat, ale protože se událost neuskutečnila, nezpívalo: 1) Veni, veni, Emánuel Adalberta Říhovského, 2a) Adam Michna z Otradovic: z jeho Písní adventních a vánočních: 2. Druhá adventní - Rorate, coeli: "Rosu dejte, ó nebesa, zhůry!", resp. v náhradu za to 2b) "chorál vedený v kancionálu pod č. 128", 3) skladba Františka Xavera Grubera: Tichá noc v úpravě P. Josefa Olejníka. (Noty ve formátu mscz. ke stažení zde).

Letos původně měly být zazpívány tyto tři skladby: 1) Veni, veni, Emánuel Adalberta Říhovského, 2) Písně adventní a vánoční Adama Michny z Otradovic: 2. Druhá adventní - Rorate, coeli: "Rosu dejte, ó nebesa, zhůry!" - první tři sloky z šesti (noty se samostatnými party najdete v části s rokem 2021; zpěváci si zatím nevzpomněli na to, proč se loni od plánu na zazpívání skladby podle originálních not ustoupilo a přešlo se na plán B čili kancionál č. 128, a 3) Modlitba Bedřicha Smetany. Na začátku zazněl anonym z 15. století - flétnová skladba zahraná Janou Bařinkovou a jejím synem Arnoštem a se zpěvem paní Bařinkové. Provést se měly tři skladby, a tak po zařazení anonymu z 15. století na Smetanovu Modlitbu opět nedošlo.

Na ilustraci níže, která vychází z loňské, vidíme podle toho, co si chceme představit, vedle jiného letopočtu více hvezdiček, nebo také vloček.

Pozvánka byla zveřejněna na stránce dědického sportovního spolku 3. listopadu 2022. Sportovní spolek Dědice, z.s. a Sdružení dobrovolných hasičů Dědice ve spolupráci s městem Vyškovem pozvali občany na půl paté 26. listopadu. jako druhé po dědické farním sboru, jak bylo představeno těch několik zpěváků kostelního sboru, co za dobrých podmínek zpívá tak třikrát čtyřikrát ročně, o svátcích, vystoupily s koledami a říkadly děti z Mateřské školky Dědická. Zatímco kostelnímu sboru na vystoupení stačilo asi deset minut, děti zpívaly a recitovaly asi dvacet minut.

Krátce po páté hodině odpolední, již za tmy bylo odpočítáno rozsvícení vánočního stromu. Po třech letech jsme se tak dočkali společného rozsvícení vánočního stromu v Dědicích za účasti dědických občanů (i některých přespolních, např z Ježkovic). Odpoledne v sobotu bylo asi deset stupňů nad nuou, čili teplo. Nepoprchalo, nemrholilo, nepršelo nebo dokonce sněžilo, a stromek se za jásotu přítomných rožnul.

V Dědicích, v 16:30 u stromečku

Na společné pozvánce sportovců a hasičů je třeba vyzdvihnout a kladně hodnotit, že výzdoba stromku na grafice je tvořena osmihrotými hvězdičkami. Ty pětihroté mají být vločky?

O tradiční symbolice vánoc si přečtěte v příspěvku k loňskému rozsvěcení vánočního stromu v Dědicích.