Výzdoba Dědic - a nejen o Vánocích

Dědice si Vánoce připomínají svým historickým znakem někdejšího samostatného městečka (se znakovým právem), což je zlatá osmihrotá zářící hvězda v modrém poli. Přenesením tohoto symbolu (figury) na vlajkový list vznikl heraldický prapor, respektive modrá vlajka se žlutou osmicípou zářící hvězdou, neboť v případě popisu i výroby vlajek se logicky zlatý/žlutý plátkový kov nepoužívá (tak jako bývalo zvykem u hmotově pevného štítu), ale barevná vlající tkanina. Stejně tak jsou zbytné i znakové obrysové (černé) kontury, mající svůj význam např. na "černobílém" razítku s obrysovým štítem znaku, zatímco vlajky a prapory jsou logicky vždy barevné a obrysy nepotřebují, neboť kontrast jednotlivých barevných ploch látky je dostačující a elegantní (viz též v případě státních vlajek).


Osadní výbor Dědice tuto (neoficiální) vlajku Dědic má k dispozici. Stejně je vybaven Osadní výbor Hamiltony. Obrázek s její grafikou je převzat ze stránky internetové encyklopedie Wikipedie, kde je použit v hesle věnovaném Dědicím. Na Wikipedii si jej lze prohlédnout i ve větším rozlišení.

Heraldická vlajka Dědic: žlutá osmicípá zářící hvězda v modrém listu.
Poměr šířky k délce listu je 2 : 3


Zavlaje vlajka dřív na stožárech v Dědicích na náměstí Svobody, na Pazderně, na Hraničkách, na Kozí Horce, na sídlišti Osvobození nebo v Hamiltonech? Obyčejní občané mohou jít v tomto snadno příkladem. Vlajka již ve fasádním držáku vyvěšena byla. Zkouška vlání dopadla skvěle. Symbol je vidět výborně.

Nabízí se samozřejmě místo na náměstí, které se jinak jednou za rok využívá k upevnění máji, a proto také bylo logickou volbou pro postavení vánočního stromu. Strom se na místě poslední roky nevztyčuje, a poté, co máju v roce 2022 někdo jen tak (klíďo píďo) uřízl krátce po jejím postavení, by se mohlo upustit i od této tradice.

Tím již je vše připraveno pro vztyčení alespoň osmimetrové nebo dvanáctimetrové tyče ve funkci stožáru, nebo v případě, že se dědičtí domluví a složí se na to, zakoupeného profesionálního hliníkového stožáru.

Heraldická vlajka Dědic:
v modrém čtvercovém listu žlutá zářící osmicípá hvězda.
Poměr šířky k délce listu je 1 : 1

Může být i čtvercový formát. Bude mít efekt praporu – „standarty“, předsedy (předsedů) osadního výboru Dědic, jako prezidenta. :) Prostě ten formát ctíme dle způsobu určení. Viz Česká republika, kraje, města, Morava (2 : 3), ale nebrání to individuálnímu 1 : 1 (jenom se to nespáruje s oficiálními 2 : 3). Proto si i Švýcaři doma státní i kantonální mají 1 : 1, ale mezinárodně je to 2 : 3 nebo 1 : 2. Však jak budeme chtít. Problémem je hlavně to místní „nevyvěšování“ (a problém nerozšířenosti fasádních držáků natožpak stožárů).

Hliníkový stožár je dobré mít kvůli jeho váze - pro svoji lehkost má výhodu snadné a tím pádem bezpečnější manipulace s ním. A je již také vybaven mechanismem na uchycení vlajky opatřené karabinkami. Taková vlajka je určena k uchycení na lanko, i když i z vlajky "s tunýlkem" se dá improvizovat vlajka, která se dá takto vyvěsit, vytáhnout nahoru.

Názvosloví částí vlajkového listu


Ze slavnosti na náměstí Svobody by si časem spoluobčané mohli odnést i malou papírovou vlaječku s dědickou hvězdou, vlaječku s žerďovým klínem nebo vlaječku v podobě bikolóry vycházející z dědických barev (tinktur a paprsků dědického znaku).

Návrh vexilologické vlajky vycházející z barev dědického znaku:
Modrý list se žlutým žerďovým klínem s vrcholem ve středu listu.
Poměr šířky k délce listu je 2 : 3

Jde z hlediska výroby v množství desítek či stovek kusů zřejmě o docela nízkonákladovou záležitost. Nejprve dárek použijí jako mávátko, samozřejmě i cestou ze setkání domů. Ve svém domě či bytě si je pak mohou někam zapíchnout - třeba do květináče za oknem.

"Dědická vexilologická vlajka" je jenom taková teoretická hra. Kdyby došlo na "oficiální" přijetí vlajky osadním vejborem či udělení samostatným Dědicím, tak by byla spíše vlajka heraldická (se znakovou figurou). Jako různé třepetalky se ale zajisté tyto tvary mít hodí.

Jinou možností, jak by taková vexilologická vlajka mohla vypadat, je, aby klín dosahoval až do středu vlajícího lemu.

Návrh vexilologické vlajky vycházející z barev dědického znaku:
Modrý list, přes který je od žerdi položen žlutý klín dosahující
do středu vlajícího lemu.
Poměr šířky k délce listu je 2 : 3

Je třeba pro úplnost upozornit na to, že žlutomodrou vlajku vyvěšují například česká města Benešov a Písek. Své využití si však bikolóra či vlaječky s klínem v Dědicích najde: stuhy, stužky, mávátka, praporky, konfety, sloupy, barevné stožáry, odznaky...

Žlutomodrá bikolóra: stuhy, stužky, odznáčky, mávátka, praporky, konfety,
barevné, stožáry, sloupy, osvětlení, obaly bonbónů, lízátka, vlaječky určené
k zapíchnutí do narozeninového dortu, dezertu, mraženého dortu, zmrzliny?

Pořiďme si vlaječky a odznáčky do každé rodiny. Přejme si, abychom dětičkám, přátelům, přítelkyním, známým, návštěvníkům a návštěvnicím pěkným dárkem udělali radost.

Hle, jak účelně občané mohou využít vlajkové stožáry, obecní a vlastní, postavené v Dědicích.