Nazdobení jedličky vedle kostela na sobotu 25. listopadu 2023 navečer

V sobotu 25. listopadu 2023 bude za hojné účasti obyvatel po 17. hodině slavnostně rozsvícen vánoční strom v Dědicích. Začátek byl oznámen na půl pátou. Jedle rostoucí vedle dědického kostela tou dobou už byla nastrojena.

Pozvánku zveřejnil dědický sportovní spolek 11. listopadu 2022. Občany pozvali Sportovní spolek Dědice, z.s. a Sdružení dobrovolných hasičů Dědice ve spolupráci s městem Vyškovem.

Plakátek vypadá pěkně. Hvězda na špici stromku je ovšem namalována zase pětihrotá.

Lidé se dávají slyšet, že k tomu chtějí nechat znít všechny zvony ve věži kostela (počátek invokace Gloria in excelsis Deo: Sláva na výsostech Bohu), a tak jejich trojzvuk g1-a1-c2 uslyší. Po zvonech a zahajovacím proslovu (předneseném předsedou Sportovního spolku v Dědicích Martinem Šebelou) přítomní uslyšeli nejprve vystoupení dětí z mateřské školky (které je uměly zpaměti). Po nich si před rozsvícením světýlek řetězu na jedličce přítomní poslechli tři skladby s flétnovým doprovodem, jež zazpíval dědický sbor (představený vychovatelkou dětiček v mateřské školce jako farníci).

Noty a texty skladeb uvedených níže jsou přepsány v notačním editoru a jsou poskytovány v několika formátech. Soubory PDF zobrazí jakákoli k tomu vybavená čtečka. Po klepnutí na odkaz na soubor umístěný na stránce Hudba v Dědicích → Soubory PDFAdvent jej rovnou zobrazí daný internetový prohlížeč. Soubory ve formátu .mscz umístěné na téže stránce pod Soubory MSCZAdvent přehraje notační editor MuseScore, v němž byly vytvořeny (verze 4.1). Na stránce Hudba v Dědicích jsou pod Zvukové souboryAdvent dostupné k okamžitému poslechu přímo v prohlížeči přehrávatelné soubory obsahující SATB, a také samostatně jednotlivé party. Jak je s notami v notačním editoru možné dále zacházet, bylo popsáno například v Nazdobení jedličky vedle kostela na sobotu 27. listopadu 2021 navečer.

Cvičilo se (s flétnovým doprovodem Jany a Arnošta Bařinkových) 1) Co již dávní proroci (1. a 3. sloka; text: Písně, 1522; nápěv: Franus, 1505 (Šteyer, 1683), doprovod: K. Kudr, 1992), 2) Vesele zpívejme (textově vhodná 1. a 3. sloka) a 3) Rodičko Boží vznešená (všechny tři sloky).

Po řečech, zpívání, odpočítání a rožnutí světelného řetězu nastala v Dědicích lidová veselice. Nabízen byl čaj a svařák. Co je ale neméně důležité, stromeček letos vykazuje známky výjimečnosti. Špice s ozdobou byla po rozsvícení lehce nahnuta ve směru k Pustiměři.

Jedlička je znamenitě nazdobena

Takto se to nenechalo. Někdy zkraje dalšího týdne byla ozdoba narovnána. Nejpozději ve středu již bylo možno strom vidět s vyrovnanou hvězdou.

Ozdoba nahoře stojí vzpříměně


Přišel čas, kdy pečeme perník a chodíme na koncerty. Ve Křtinách se po požehnání varhan 3. prosince koná slavnostní koncert. My pečeme Andulčin perník.