Missa pastoralis in C boemica „Čuj, Miko, čuj!“ Josefa Schreiera ve Vizovicích

Na konci roku 2019 se ve Vizovicích konal Sametový vánoční koncert. 28. prosince 2019 byla v kostele sv. Vavřince ve Vizovicích provedena Missa pastoralis in C boemica „Čuj, Miko, čuj!“, o níž bylo dříve napsáno v samostatném příspěvku. Záznam Schreierovy vánoční mše, na nějž se můžeme teď o Vánocích 2020 v Dědicích v našich domovech podívat, pořídil (kamera) Jaroslav Pančocha.

Sóla zpívají:
soprán: Hana Drgová, Kateřina Martincová,
alt: Jana Nesázalová,
tenor: Petr Béza,
bas a klávesy: Jiří Drga

Smyčcová sekce:
1. housle: Barbora Šálová,
2. housle: Jan Tesař,
kontrabas: Jiří Dudr.

Seznam částí s jejich začátky v záznamu:
0:00 Kyrie
5:20 Gloria
10:18 Credo
13:58 Sanctus
15:43 Benedictus
19:09 Agnus Dei
20:17 Dona 

Noty s party a jejich texty, s nimiž můžete zpěv sledovat, ovšem bez hudebních nástrojů (housle, basa, klávesy), které nebyly přepsány, jsou pro porovnání dostupné na stránce Hudba v Dědicích. Otázkou tak je, jestli a jak, nebo prostě přesně (?) provedení ve Vizovicích vychází z edice hudebního nakladatelství Salve Regina z roku 1999: verze B, partitura a hlasy (pro soprán, alt a bas, s doprovodem 2 houslí a varhan. Soubory k přehrávání jsou nahrány tamtéž. Příručka k notačnímu editoru MuseScore, ať už hned je nebo není vše jasné, je zde.

Letos pro zazpívání v Dědicích v kostele tato mše vánoční nacvičena nebyla. Jestli někdy bude? V záznamu vidíme malý sbor. Na počet zpěváků obdobný se dá zajistit i v Dědicích, pokud by časem přišlo odhodlání a bylo to s dostatečným předstihem navrženo, aby se dalo dostatečně cvičit. Co se týče nástrojového obsazení, buď by se zajistili ochotní místní i přespolní hudebníci se zájmem vystoupit, nebo by se musely využít jen ty místní zdroje. Co se týče pěveckých sólistů, když by se nepřihlásili zkušenější zpěváci (profesionální), tak i mezi stávajícími jsou lidé schopní. Na místě bychom jinak v základu viděli a slyšeli asi 3 až čtyři tenory, a protože noty od Salve Regina tenorový part neobsahují, tenoři by si zazpívali s basy, 2 basy, 3 až 4 soprány, 3 alty, jak společnými silami nechávají zaznít libé tóny a milá slova. Sopránové sólo je v podstatě obsazeno již teď. Jestli i ostatní sóla, se uvidí.

Na sborové provedení (v úpravě Vlastimila Pešky), kde zaznívá daleko více nástrojů, takže to podle všeho vychází zase z jiné edice not (2004, brněnské hudební nakladatelství NELA?), se můžete podívat v záznamu z vánočního koncertu BROLNu z roku 2014, který se odehrál v Brně.

Očekávám, že zpěváci při zpívání a posluchači při poslouchání budou mít úsměv ve tváři. Dechové cvičení, čili rytmické nadechování se s počítáním při nádechu jedna, dvě, tři, čtyři, na pět na chvíli zadržíte dech, a při výdechu jedna, dvě, tři, čtyři, kdy na pět opět na chvíli zadržíte dech, a tak zas a znovu deset, dvacet minut (až do úplného osvojení si techniky), vás ještě před koncertem doma, a také při sezení v lavicích uvolní a povznese na duchu.