Daruj hračku

V roce 2020 proběhl již 24. ročník projektu Daruj hračku, který od roku 1997 pomáhají uskutečňovat zdravotně znevýhodnění manažeři Tango Havlíčkův Brod, v.o.s. V letech 1997 a 1998 jej pořádali společně s Rádiem Alfa, což bylo první soukromé celoplošné rádio v České republice. V letech 1999-2014 se tak dělo ve spolupráci s Českým rozhlasem. Z technických důvodů (dostupnost domény) byl v roce 2013 na žádost Českého rozhlasu, název projektu jemně pozměněn na Darujte hračku. Platné jsou oba názvy.

Přepravním partnerem manažerů na vozíčcích Tango Havlíčkův Brod, v.o.s. a Daruj hračku je od roku 2011 přepravní společnost GLS-Česká republika. GLS zajišťuje bezplatnou přepravu splněných přání od dárců do výběrních míst. V roce 2020 byly balíky přijímány do 11. prosince.

Tvorbu a provoz aplikace databáze dětí/klientů a jejich přání zajišťuje od roku 2020 Online4u.cz, která je generálním IT partnerem projektu a zdravotně znevýhodněných manažerů na vozíčcích. V jejich činnosti jim pomáhá technology-support s.r.o. a další partneři. Mezi nimi si pro oblast třídění všimneme Velitelství výcviku - Vojenské akademie (VeV-VA) sídlící v kasárnách v Dědicích, které byly k Vyškovu připojeny v roce 1941, a tak je v adrese uveden Vyškov.

Antonio Allegri da Correggio, Narození páně, (1528-1530)

Projekt probíhal vždy tak, že v září a říjnu se manažeři Tanga spojili s dětskými domovy, domovy pro osoby se zdravotním postižením a dalšími zařízeními, kde si každé z dětí nebo klientů namalovalo své dva dárky, které by rádo našlo pod stromečkem. Na tomto základě pak byla vytvořena databáze dětí a klientů, jimž je pomoc určena.

Od začátku listopadu byli na podporu Daruj hračku do poloviny prosince 2021 prostřednictvím dostupných elektronických, sdělovacích a dalších prostředků oslovováni dárci. Třídění, evidence a příprava předání probíhá od prvních dní svozů až do ranních hodin v den slavnostního předání v kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě.

Jak to bylo letos s předáním všeho, co posluchači – dárci pomohli z celého srdce pod stromečky do domovů „Ježíškovi“ nadělit, jež mělo proběhnout 18. prosince v kinosále kulturního domu vzhledem k opatřením omezujícím shromažďování většího počtu osob? Událost měl doprovodit bohatý kulturní program, jehož se účastní děti a klienti z domovů jako poděkování těm „svým ježíškům“. Do sálu se vejde na 500 děti a klientů z jednotlivých domovů, DOZP a stacionářů.

V roce 2021 probíhá 25. ročník projektu.