Moravská mše vánoční v Brně - Janáčkova opera NdB vám přeje krásné Vánoce

Na Štědrý den 24. prosince 2020 (stránka s nahrávkou udává datum premiéry 23. prosince), jsme se pro tu správnou vánoční náladu od osmi hodin ráno mohli zaposlouchat do záznamu koncertního provedení Missy pastoralis in C boemica „Čuj, Miko, čuj!“, vzniknuvší někdy okolo roku 1755. Poté jsme si s operou mohli zazpívat koledu Narodil se Kristus pán. Ve stejný den můžeme zhlédnout část baletu Louskáček: "Přijměte tedy pozvání do Sněhového království, kterým vás, stejně jako Klárku, provede krásný Princ, poznáte Sněhovou královnu, Sněhového kavalíra a spoustu tančících a vznášejících se vloček. ❄❄❄". Nádherné a kouzelné Vánoce Vám přeje celý Balet Národního divadla Brno! 💙

Půvabná Moravská mše vánoční, byla provedena v Janáčkově divadle v Brně: "Jsme tu pro vás, i když tu teď nemůžete být s námi!". Mše je vlastně sledem drobných pastorel vtipně mísících latinský text s texty ve valašském dialektu. Hudebně hojně vychází z moravské lidové hudby pozdního baroka a je tak zajímavým protějškem Rybovy klasicistní mše.


Národní divadlo Brno (NdB) Missu pastoralis in C boemica uvedlo jako Moravskou mši vánoční Josefa Schreiera společně s Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby během koncertů Půjdem spolu do Betléma s premiérou 13. prosince 2020 v Janáčkově divadle.

Na vánoční svátky a na Silvestra soubor připravil několik zajímavých po internetu vysílaných koncertů. V rámci "Vánoce a Silvestr online s Janáčkovou operou NdB" byla nejprve 21. prosince 2020 od 15 hodin zveřejněna speciální „karaoke“ verze slavné České mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Ta je vlastně pastorální hrou o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám a díky svým svěžím a radostným melodiím se stala okamžitě oblíbenou: "Připravili jsme pro vás vánoční dárek - staňte se na chvíli našim sborem a zazpívejte si s námi Českou mši vánoční". Diváci se mohou na chvíli stát sboristy a zazpívat si „Rybovku“ se zpěváky a zpěvačkami Janáčkovy opery Národního divadla Brno, z čehož měli a mají mnozí, jak vidíme z jejich poznámek pod záznamem, velkou radost.

Videa s moravskou a českou mší vánoční budou dle informace (stránka Janáčkovy opery u služby Facebook, a stránka YouTube) přístupná do 3. ledna 2021.

Česká mše vánoční

Účinkují:
soprán: Pavla Vykopalová
alt: Jana Hrochová
tenor: Ondřej Koplík
bas: Jan Šťáva
 
dirigent: Marko Ivanović
Orchestr Janáčkovy opery NdB

Seznam částí s jejich začátky v záznamu:
0:17 Kyrie (Hej, mistře, vstaň bystře)
5:50 Gloria (Sláva budiž Bohu velikému)
11:20 Graduale (Vzhůru bratři, jenom čerstvě vstávejte!)
14:45 Credo (Pospíchejme k Betlému)
20:57 Offertorium (V pokoře poklekněme)
28:20 Sanctus (Nebe hlásej: „Svatý“)
28:20 Benedictus (Pane země i nebe)
34:23 Agnus (Nyní se do Tvé ochrany poroučíme)
37:55 Závěr (S radostí, s plesáním, s veselostí, srdcem spokojeným)

Moravská mše vánoční

Účinkují:
soprán: Andrea Široká
alt: Václava Krejčí Housková
tenor: Petr Levíček
bas: David Nykl

dirigent: Marko Ivanović
sbormistr: Klára Složilová Roztočilová
Sbor a orchestr Janáčkovy opery NdB
 

Seznam částí s jejich začátky v záznamu:
0:09 Kyrie
1:32 Christe
3:57 Kyrie
4:37 Gloria
9:53 Credo
13:39 Sanctus
15:00 Benedictus
18:08 Benedictus - předehra
18:58 Ossana
19:28 Agnus Dei
20:59 Dona nobis pacem