Tříkrálová sbírka

Tříkrálová sbírka 2021 je organizována Charitou Česká republika. První ročník sbírky proběhl v roce 2000 v olomoucké arcidiecézi. Na základě staré lidové tradice do ulic tehdy vyrazili první dobrovolníci v oblecích králů a koledovali pro potřebné. O rok později se již koledovalo na mnoha místech republiky a s postupem času se Tříkrálová sbírka stala největší charitativní sbírkou v České republice.

 

Oproti předchozím letům se letos všude děje tak, že tříkrálové koledování se vzhledem k nepříznivé epidemiologické situci uskuteční s pomocí internetu. Probíhá od 1. do 24. ledna 2021, jak se píše na stránce Charity Vyškov, která odkazuje na stránku Tříkrálová sbírka.

Tam je popsán smysl a způsob provádění sbírky: "Vážení dárci, i letos k vám přicházejí tři králové. Jako vždy přinášejí radost a boží požehnání, netradiční okolnosti však vyžadují netradiční řešení, a proto koledníci dorazili v online podobě. Jejich cíl zůstává stále stejný – i letos chtějí spolu s vámi pomoci lidem v nouzi.". Proč je to v roce 2021 jiné? Protože do průběhu sbírky v roce 2021 zasáhla pandemie nemoci covid-19 a v souvislosti s ní byla přijata opatření. Vzhledem ke zhoršení situace a celostátnímu zpřísnění restrikcí vedení Charity Česká republika rozhodlo, že po dobu trvání pátého stupně PES koledníci nevyjdou. Tříkrálový koncert bude vysílán Českou televizí (ČT1) v neděli 10. ledna od 18 hodin v přímém přenosu, ale pouze ze studia – koledníci letos hlediště nezaplní a divadlo zůstane prázdné.


Vedle bankovního převodu jsou i další možnosti, jak přispět. Stejně jako ve Vyškově i v Dědicích jsou na několika místech připraveny zapečetěné pokladničky, do nichž je možné přispět. Jsou na třech místech:

1) na náměstí Svobody, vedle pošty (Květinářství u Jindřišky), 2) budova fary vedle kostela (Charita Vyškov-Dědice, ulice Morávkova, ve všední dny od sedmé hodiny do šestnácti) a 3) na Kozině, Kozí Horce (potraviny ENAPO, ulice Víta Nejedlého, dle otevírací doby).

Noty koledy My tři králové ve formátech mscz a PDF jsou nahrány na stránce Hudba v Dědicích.