Nazdobení jedličky vedle kostela na sobotu 28. listopadu 2020 navečer

Na stránce Sportovního spolku Dědice byla zveřejněna zpráva o rozsvícení vánočního stromu v Dědicích. Je to tatáž jedle vedle dědického kostela, co byla ozdobena loni.

Stalo se tak za mimořádných zdravotních okolností a je provázejících shromažďování omezujících opatření. V České republice nikde nebylo dovoleno srocování většího počtu obyvatel na jednom místě.

Jak vidíme, rozsvícení proběhlo za účasti představitelů města Vyškova. Na fotografiích ze sobotního večera z vyškovských zástupců poznáváme starostu Karla Jurku (uprostřed), 1. místostarostku Karin Šulcovou, místostarosty Romana Celého (napravo vedle ní), Josefa Kachlíka (nalevo od starosty), vedle něhož stojí ...?


Informaci o události je dále možné najít ve vysílání VyMIK (Vyškovský městský informační kanál). Záznam (zpravodajství na začátku s hudebním podkresem písně Nesem vám noviny) začíná od 4:52 do 7:20. Je zachycen okamžik zapnutí světelného řetězu. Spínač je umístěn na kmenu stromu.

Martin Šebela (Sportovní spolek Dědice): "Tento rok byly omezeny kvůli koronaviru a této situaci, což je pro nás složitý, zvlášť tady pro nás okolo, místní sportovce a dobrovolníky, kteří se podílejí na rozsvěcení vánočního stromku. Dříve to měl na starosti pan Wasserburger s osadním výborem. My jsme se toho ujali s městem v loňském roce. Letos jsme chtěli pokračovat. Tak po dohodě s městem jsme to udělali alespoň touto formou. Sice bez lidí, ale pro lidi. Lidi se na to ptali, protože zájem o to byl poměrně velkéj, ale museli jsme to utajit, a tajili jsme to. Nechali jsme to pouze jenom pro okruh úplně těch nejznámějších lidí, a stejně tady nikdo není, protože jsme se s něma dohodli, aby prostě raději nechodili, a nevzali problémy.".

Karel Jurka (starosta Vyškov): "Jsou tady vládní opatření, které jasně zakazují jakékoli sdružování lidí ve velkém počtu, nebo organizování akcí. A předem avizuji, že samozřejmě jsme žádnou akci neorganizovali, jak zde, tak zítra na náměstí", (poznámka: na náměstí ve Vyškově, "a jsme z toho trošku smutní, samozřejmě, že všichni jsme z toho smutní, protože ta atmosféra, která u rozsvěcení vánočního stromu a u toho symbolického začátku adventu zde v Dědicích, kde jsme byli, kde jsme byli minulý rok, a dával se, rozdával se tady čaj a podobně. Bylo to tady úžasná atmosféra. Mně se to tady moc líbilo. A tuto tradici jsme chtěli zavést a vidíte, že již druhým rokem se nám to nepodařilo v plném počtu lidí. Ale jsem velice rád za to, že pan Šebela se svými kolegy a spolupracovníky a kamarády, kteří se v Dědicích na veřejném životě podílejí, tak spolu s naší společností VYTEZA připravili opět vánoční strom. A musím říci, že mi bylo velkou ctí, že mi svěřili tu čest, abysem ho mohl slavnostně rozsvítit.".