Rozsvěcování vánočního stromu v roce 2020

Bude letos stromeček o adventu (doba čtyř neděl před vánocemi) na náměstí v Dědicích ozdoben, nebo nebude?

Pokud to připadá v úvahu, tak jaký, kde a kým? Mohla by to být i ta jedle, co se nazdobila loni u kostela (děkujeme Sportovnímu spolku Dědice). O Osadním výboru v Dědicích se z doslechu ví, že jeho předseda Jiří Wasserburger před pár měsíci složil funkci. Zřejmě proto, že nebylo moc co dělat, a tak se nic zas tak zvláštního neděje, když jej stránka města Vyškova ve funkci uvádí i 15. listopadu 2020. Na každý pád přejeme jemu, protože věříme, že se nějak bude na práci OV nadále podílet, a Osadnímu výboru hodně dobré nálady a nápadů, kterými nás potěší. :-)

Však letošního roku se těch několik slavností, kdy by se mohli dědičtí občané potkat ve větším než malém množství odehrálo buď v komorním složení (viz fotka ze stavění máje, se kterým pomohlo město Vyškov, na stránce osadního výboru) nebo musely být vůbec odpískány. Pokud se ovšem dalo počítat s pokračováním tradice. Tak zvaný dětský den pořádaný koncem srpna, na který se nedostalo už loni, se podle pozvánky zvoucí na soutěže, skákací hrad, ukázky Police ČR a MP Vyškov, ukázky záchranné služby, jízdu na poníkovi, jízdu v kočáru naposledy konal 31. srpna 2018. Se zapojením se do akce veteránů-automobilů to poslední dobou taky nevypadá úplně nejrůžověji?

A tak, kdyby byl po ruce stožár (vyvěšení vlajky na karabinku) nebo fasádní držák (vyvěšení vlajky s tunýlkem), mohl by aspoň Pavel Trávníček sáhnout do své skříně a vyvěsit jednu nebo druhou dědickou vlajku, kterou tam schovává: žlutou zářící osmicípou hvězdu v modrém listu. Nejen o Adventu se v Dědicích sluší vidět zářící hvězdu provázející nás celý rok.

Pokud se s několikaměsíčním odstupem podíváme na stránku věnovanou hudbě v Dědicích, uvidíme, že na Vánoce bylo určité očekávání, že bychom se mohli potěšit Moravskou mší vánoční Josefa Schreiera. To kdyby byl zájem ze strany sbormistra a zpěváků, chuť a síla a čas připravit se. Vzhledem ke zdravotní situaci se kdoví jestli dočkáme mše v kostele na Štědrý den.

A když už máme přepis "Missy pastoralis in C boemica" (Pastorální mše české v C dur, také uváděné jako mše Čuj, Miko, čuj!), tak jsou ke stažení tamtéž.