Nazdobení jedličky vedle kostela na sobotu 30. listopadu 2019 navečer

V sobotu 30. listopadu 2019 se od 17:00 konala akce, kterou připravil jako náhradu za nepostavený a nenastrojený "strom na náměstí" Sportovní spolek Dědice.

Událost organizoval Martin Šebela, místopředseda spolku. Na stránce Sportovního spolku Dědice (Facebook) byla od 24. listopadu večer vyvěšena pozvánka: "Srdečně Vás zveme ke Kostelu Nejsvětější Trojice ve Vyškově - Dědicích, tentokrát na rozsvěcování živého, vánočního stromu.". Sportovci (fotbalisté) slíbili svařák, a opravdu na místě dávali zdarma svařák a čaj. Vedle toho si zájemci mohli koupit med. Akci dále podpořili dobrovolní hasiči. Řetěz(y) půjčilo město (vedle blikání bílého světla, dojem dělají barevná světýlka). Strom nazdobila VYTEZA.

Postavení stromu na náměstí jen pro ten případ bylo při předcházejícím jednání v zastupitelstvu města Vyškova (?) jednou stranou označeno jako neekologické. Vzrostlá jedle hned vedle dědického kostela je naprosto šetrná k životnímu prostředí. Je také levnější. V sobotu se elektrika brala z kostela, následně se bude proud odebírat z veřejného osvětlení (sítě). Strom se rozsvítí každý den ve stejnou dobu společně s veřejným osvětlením.

Podívat se do Dědic měli přijít také zástupci města Vyškova.

Adventní doba (advent) je časem radostné naděje (já jdu k Bohu, Bůh přichází ke mně). Je to začátek nového liturgického roku (nový začátek).

Událost zahájil Martin Šebela. Pronesl krásnou řeč, v níž vyzdvihl význam adventního období a Vánoc, příchodu Ježíše Krista na tento svět, mezilidských vztahů. Přečetl připravený proslov, který by bylo pěkné mít v kopii zveřejněn na internetu. A když by jej příště on nebo někdo jiný přednesl ve stejném znění znovu, opět bychom se "pod něj podepsali".

Potom vystoupil s krátkou řečí, v níž souhlasil s jeho slovy starosta Karel Jurka. Ten zároveň pozval spoluobčany na rozsvěcení podle něj hlavního vánočního stromu na náměstí ve Vyškově dalšího dne, v neděli 1. prosince. Slíbil překvapení. Tyto spoluobčany pojmenoval František Adamec, vedoucí zpěváků, jako dědické sousedy.


O zazpívání adventních písní venku byl týden před rozsvěcením vánočního stromu požádán kostelní sbor. Ten vystupuje o hlavních svátcích v kostele a již se začal připravovat na Vánoce, takže se v krátkém čase, který měl na přípravu (odhadem jedna dvě schůzky, víc to být nemohlo), věnoval nacvičení skladeb pro tuto nečekanou příležitost - jeho první vystoupení pod širým nebem v době před Vánocemi. S ním mu pomohly mikrofony a reproduktory a prostor byl i trochu osvětlen (aby zpěváci viděli na noty; reflektory ozářily hlavně jejich záda, proto kvůli doplňkovému nasvícení museli někteří vytáhnout telefon a přisvítit si lampičkou).


Čekala se skladba ze souboru Písně adventní a vánoční Adama Michny z Otradovic, ale zpívaly se tyto: Veni, veni, Emanuel Adalberta Říhovského, Da nobis pacem Johanna Sebastiana Bacha a Modlitba Bedřicha Smetany.

Byly to každopádně adventní písně, ne koledy - na ty je pravý čas jindy. Z Písní adventních a vánočních Adama Michny z Otradovic nakonec zazněla Druhá vánoční, Rorate coeli, kterou překvapivě a k potěše posluchačů předvedli na zobcové flétny Jana Bařinková a její syn.

Dvě z fotografií zveřejněných na stránce
Sportovního spolku Dědice


Někteří by uvítali, když by se předem zveřejnil seznam písní, které se mají zpívat, případně se poskytly jejich noty, a to nejlépe jako přepisy pro notační editor, např. MuseScore, v němž by se daly přehrávat. Doma by se je v klidu naučili a u stromečku se přidali. Zpěváků na místě zrovna moc nebylo. Na noty viděli tak tak. A u třetí skladby, kde všechny hlasy nezačínají naráz, se jim trochu rozjel začátek, ale pružně se srovnali, a dá se tak říct, že jejich výkon byl vynikající. Na jejich přepočítání skoro stačily prsty na levé a pravé ruce. Bylo by dobře mít jich více.

Kostel byl při té příležitosti otevřen, a tak se spousta lidí šla podívat, jak to vypadá uvnitř.



Sportovní spolek Dědice ještě toho dne těm, kteří přišli, na své stránce za hojnou účast vřele poděkoval: "Děkujeme všem, co dnes přišli a podpořili nás. Bylo nám obrovskou ctí a vaše účast nám dává sil do dalších a dalších akcí. Ještě jednou, díky moc."