Přestavba zavěšení zvonů v dědickém kostele

V pondělí 27. února 2023 začala přestavba uchycení zvonů ve věží kostela v Dědicích (první etapa od roku 2022 probíhajícího podniku spojeného s dědickými zvony). Železné uchycení zvonů bylo během jednoho týdne zaměněno za vhodnější dřevěné – dubové. Zaměstnanci firmy byli ubytováni v Rychtářově.

Věž kostela Nejsvětější Trojice v Dědicích - zavěšený zvon Boží (dle invokace Ó jak
veliké umění múdrosti Boží). Zvon váží 500 kg. Laděn je do a1. Datován je rokem 1556.

V neděli 5. března už byla tato přestavba ve věži s nákladem 200 000 Kč označena za hotovou. Zvon z roku 1556 byl zavěšen. Zbývalo ještě provést jeho elektrifikaci. V úterý 21. března měli přijít elektrikáři a zapojit jej.

Kostel Nejsvětější Trojice v Dědicích - zvon Panna Maria.
Zvon váží 900 kg. Laděn je do g1. Je z roku 2019.

O Velikonocích v Dědicích tento zvon z 16. století zazněl. Ze zbývající částky za nový zvon Panna Maria byly zkraje jara zaplaceny dvě splátky (celkem 330 000 Kč). Zůstávalo odeslat třetí. Sbírka, jejíž výsledky jsou nad očekáváním a ukazuje na velký zájem dědických o tuto událost, pokračovala.

O Velikonocích bylo oznámeno požehnání zvonu, ke kterému má dojít za účasti biskupů 15. srpna 2023. Následovat bude jeho vyzdvižení do věže kostela, kde najde své místo v novém dubovém uložení (předchozí železná traverza byla dána pryč a nahrazena dřevěnou).

Věž kostela Nejsvětější Trojice v Dědicích - zavěšený zvon Jan Nepomucký.
Zvon váží 320 kg. Laděn je do c2. Je z roku 1986.

Rozezněním všech tří zvonů vznikne trojzvuk g1-a1-c2, který je počátkem invokace Gloria in excelsis Deo (Sláva na výsostech Bohu). Máme nyní konečně akord (3 tóny) a velmi slušnou celkovou i jednotlivou hmotnost zvonů.