Dědický osadní výbor jmenovaný pro období 2022 až 2026

Po polovině února 2023 byly zprovozněny nové Facebook stránky Osadního výboru Dědice pod názvem Osadního výboru Dědice 2022–2026.

Je na nich z pohledu nového dědického osadního výboru vysvětlen důvod vzniku nových stránek tohoto druhu: "Snahou nového osadního výboru bylo komunikovat s obyvateli na stránkách Osadní výbor Dědice (...) nebyla podpora některých členů bývalého osadního výboru o pokračování na původních stránkách".

Jistá návaznost na předchozí Facebook stránky je přece jen patrná. Logo stránky, které má dle záměru tvůrců obsahovat dědický znak, obsahuje grafiku osmihroté zářící hvězdy "po dřívějším způsobu", tedy jak je okopírován z práce z roku 1985 známé pod jménem Jiřího Čarka, Městské znaky v českých zemích, čili s fazetováním, a také s nadbytečným letopočtem - v modrém poli je navíc přítomen i již několik desetiletí vědou za správný nepřijímaný rok tzv. první písemné zmínky o sídle.

Pro připomenutí: znakem Dědic je zlatá osmihrotá zářící hvězda v modrém poli štítu.

Dne 20. února byl přidán příspěvek seznamující občany s úlohou výboru:

"Stručný popis toho co jsme, proč jsme, kdo nás jmenuje, na co máme oprávnění...

Osadní výbory jsou zřizovány zastupitelstvem dle § 120 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích. Členy osadního výboru mohou být občané města, kteří jsou přihlášeni k trvalému pobytu v té části města, pro kterou je osadní výbor zřízen, a jsou určeni zastupitelstvem města.

Osadní výbor je oprávněn:

předkládat zastupitelstvu města, radě města a výborům návrhy týkající se rozvoje části města a rozpočtu města,

vyjadřovat se k návrhům předkládaným zastupitelstvu města a radě města k rozhodnutí, pokud se týkají části města,

vyjadřovat se k připomínkám a podnětům předkládaným občany města, kteří jsou hlášeni k trvalému pobytu v jejich části města, orgánům města."

Profilový obrázek se záběrem menší části Dědic, je to opravdu malý kousek, zachycuje část ulice Dědická při dolním okraji ukázaného území zhruba od severního okraje hřbitova, od ulic U Mlýna po pravé straně Dědické a v Hliníku po levé straně, po (nahoře ořezu) opuštěnou školu "zdravku". Ulice Potoční, Palackého, Kopřivova, Doktora Růžičky, Drahanská, Morávkova, a dál Slovanská a Jílová v Hamiltonech na severu Dědic už vidět nejsou.

Oproti zdrojovému obrázku v galerii obrázků, kde vidíme i zbytek, i když ne celý, severu katastrálního území Dědice u Vyškova, kde stojí Hamiltony (ulice Slovanská a ulice Jílová) a Kozí horka (sídliště Víta Nejedlého: ulice Víta Nejedlého a ulice Plk. Lea Anderleho), je v profilu osadního výboru snímek pořízený z letadla zobrazen jako v horní části (softwarem automaticky?) oříznutý; údolí Velké Hané, aby bylo na záběru lépe vidět, by se muselo vzít z jiného směru.

Když se to vezme z hlediska zastavěného území, jižní část Dědic: jižní část ulice Dědická, ulice Mánesovu, Juranovu, U Splavu, Pazdernu, a na samotné Pazderně ulice Pionýrskou, Zápotockého, a dál Sportovní areál u Smetanových sadů, které už jsou ve Vyškově, a tedy ani (aji :-) Zimní stadion v té části Dědic, potom sídliště Hraničky s jeho ulicemi Puškinovou a Maxima Gorkého, a sídliště Osvobození (Letní pole), ulici Hraničky, Alšovu, Petra Bezruče, polikliniku, vyškovskou nemocnici, kde Dědice sousedí s Nosálovicemi, tento letecký záběr nezachycuje. Aby zachytil celé Dědice musel by ten aeroplán vystoupat do větší výšky. Takto nejsou z větší části vidět pole na západě a na východě Dědic, ani větrolam, vlečka, a pole za nimi.