Adventní koncert v dědickém kostele

V neděli 18. prosince 2022 začal v 16. hodin v dědickém kostele adventní koncert, na němž vystoupí Trio Campanula, jež tvoří Jana Bařinková (zpěv: soprán), Daniela Hřebíčková (varhany) a Markéta Kavková (příčná flétna). S nimi dále vystoupí Arnošt Bařinka (příčná flétna, zobcová flétna, j. h.). 

Zazněly následující skladby Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadea Mozarta, Matěje Václava Šteyera, Adama Michny z Otradovic, Christopha Willibalda Glucka, Jana Dismase Zelenky, Louise Viernea, Césara Francka, Antonína Dvořáka a Karla Stamice (Carla Philippa Stamitze).

1. J. S. Bach: Gott, durch deine Güte BWV 600
„Gott, durch deine Güte“ (Bože, skrze Tvou dobrotu) nebo též „Gottes Sohn ist kommen“ (Syn Boží přišel) vychází z protestantských adventních hymnů.

2. J. S. Bach: Quia respexit
Jde o 3. část z Bachovy známé kantáty Magnificat. Text vychází z Bible, Panna Maria v něm velebí Pána za to, že ji učinil matkou Boží.

3. Matěj Václav Šteyer: Zdrávas hvězdo skvoucí
(3 zobcové flétny, trojhlasý zpěv a capella)
zobcová flétna – Arnošt Bařinka,j. h.

Adam Michna z Otradovic: Nebeští kavalérové
Jedna z nejznámějších písní z cyklu „Loutna česká“ z roku 1653
(3 zobcové flétny, trojhlasý zpěv a capella)
zobcová flétna – Arnošt Bařinka,j. h.

4. Ch. W. Gluck: Dance of the Blessed Spirit
Gluck vychází v této skladbě zcela z logiky atmosféry mytického příběhu o bolesti ze ztráty milovaného člověka, lásce, která je schopna dělat zázraky, i o slabosti, která tyto zázraky hatí.

5. J. D. Zelenka: Ave Deus recondite
Árie anděla z opery Sub olea pacis et palma virtutis o životě svatého Václava.
Volný překlad: Mocný Bůh je ztajen v závoji, když Chléb Svatý se láme. V tom zázrak víry máme.Je vládce krví spřízněný, což strážcům nebes schází, jeť Bůh jen v Tebe vtělený a v tělo lidské vchází.

6. J. S. Bach: Vater unser im Himmelreich BWV 636
„Vater unser im Himmelsreich“(Otče náš, jenž jsi na nebesích) – textem tohoto chorálu je známá modlitba, zde ovšem v luteránské verzi, která je mnohem delší.

7. W. A. Mozart: Agnus Dei
Část díla Missa Solemnis C dur (Slavnostní mše). Text vychází z mešního ordinária („Beránku Boží, který snímáš hříchy světa, smiluj se nad námi“).

8. Louis Vierne: Adagio
Louise Vierne byl nevidomý francouzský varhaník a skladatel druhé poloviny 19. století a je autorem šesti varhanních symfonií. Adagio je jednou částí ze 3. symfonie vyjadřující klid, naději, alei dramatickou náladu.

9. C. Frank: Panis Angelicus
Původní text napsal sv. Tomáš Akvinský jako součást Ranního
Hymnu k Tělu Kristovu. Tento text byl mnohokráte zhudebněn a nejslavnějším se stalo právě Franckovo zhudebnění. Panis Angelicus znamená v českém překladu „Chléb andělský“.
příčná flétna – Arnošt Bařinka, j.h.

10. A. Dvořák: Biblická píseň č. 9
Dvořákovy Biblické písně jsou hluboce niterným dílem. Pro žalmy, které se rozhodl zhudebnit, použil starobylý český překlad vlastního výtisku Bible kralické.
č. 9 – Pozdvihuji očí svých k horám (Žalm 121

11. Carl Philipp Stamitz: 1. věta z Flétnového koncertu op. 29
Stamitzův flétnový koncert op. 29 byl poprvé uveřejněn roku 1780. Tato doba byla bezpochyby zlatým věkem příčné flétny.

12. J. S. Bach: Schaffe können sicher weiden
Sopránová árie z tzv. "Lovecké kantáty" .V árii se zpívá o dobrém Pastýři, díky němuž se ovce mohou klidně pásti a též o dobrém Správci, díky němuž země vzkvétá a lidé žijí v míru a pokoji

13. J. S. Bach: In dir ist Freude BWV 615
„In dir ist Freude“ (V tobě je radost) – skladba je inspirována starším italským ballettem. Luteráni tento madrigal přizpůsobili pro duchovní, liturgické potřeby. Jde o jeden z chorálů používaných v období okolo Vánoc.