Velikonoce v Dědicích 14., 15. a 16. dubna 2022

Dne 10. dubna 2022 o Květné neděli se v dědickém kostele zpívaly skladby "Květná neděle: Hebrejské děti" a Ukřižovaný Kriste. Tempo v notách, ze kterých se přepisovalo, není udáno, proto zadáno Moderato.

Jacopo Tintoretto, Ukřižování Ježíše Krista, 1565

Na Zelený čtvrtek 14. dubna 2022 zazněla po půl šesté odpoledne Duše Kristova (Anima Christi), středověká modlitba úzce spjatá se svatým Ignácem z Loyoly, Marca Frisiny, v úpravě českého textu od Marie Maňákové. První sloku zpívá soprán a alt, druhou a třetí všichni. Mezi první a druhou a druhou a třetí slokou se zpívá refrén. Tam, kde v notách vidíte značky pro nádechy, se bez ohledu na metrum na chvilku zastavíte a nadechnete, a pokračujete dál.

Matthias Grünewald, Ukřižování Ježíše Krista, asi 1515

Na Velký pátek 15. dubna budou provedeny Adoramus te, Christe od Francesca Rosselliho (narozen okolo roku 1550) a O bone Jesu Giovanniho Pierluigiho da Palestriny. V notách je udáno tempo Lento (M. M. = 60). To je ale velice pomalé, a aby se přednes moc netáhl, zpívalo se rychleji.

Albrecht Dürer, Ukřižování Ježíše Krista, 1508, tisk, 1. ledna 1575

V na stránky nahraných notách je proto zadáno Andante, ale můžete je smazat a nahradit pomalejším i rychlejším tempem. Skladba Adoramus te, Christe má v originále udáno Moderato assai, což bude zřejmě rychleji než v přepisu zadané Moderato. Můžete si zkusit najít jakou číselnou hodnotu to Moderato assai představuje a snadno tempo upravit.

O Bílé sobotě 16. dubna, po sedmé hodině večer zazní Régina coeli Antonia Lottiho (1665-1740). V notách jsou přítomny nádechové značky. Ve zpěvním textu jsou naznačeny délky slabik. Výslovost se řídí pravidly latiny (např. sicut > "sikut" atd.).

MuseScore: směšovač - při přehrávání zní pouze basový part (sólo)

Pomocí směšovače můžete postupně vyzkoušet různé kombinace partů, seznámit se s tím, jak zní dohromady (alt s tenorem a basem, nebo alt s basem atd.). Takto si zvyknete při poslechu odlišit v jejich souzvuku jednotlivé přehrávané party. Současné porovnávání s notami (ukazatel přehrávání) vám s tím pomůže, jak si budete uvědomovat melodii, na niž se zaměříte, nebo všechny samostatné melodie.

Přehrávatelné soubory mscz a soubory PDF jsou k prohlížení ke stažení jsou umístěny na stránce Hudba v Dědicích. Přehrávání přihlíží (hlasitost) ke značkám pro dynamiku (p, f, ff, ...), ale už ne k linkám (crescendo/decrescendo).