Prohlídka sociálních bytů v Katolickém domě v Dědicích po provedené rekonstrukci

Po dokončení rekonstrukce v Katolickém domě v Dědicích byla ve čtvrtek 31. března 2022 od 16 do 18 hodin možnost prohlédnout si nové sociální byty. Do těch se následujícího dne začali stěhovat jejich obyvatelé.

Zřejmě v roce 1921 byl založen Spolek Katolický dům Dědice. Základní kámen samotného katolického domu byl položen 22. června 1922. Fungoval jako hostinec a zázemí pro ochotnické divadlo a pro aktivity dědických katolíků (například Sdružení katolických žen, tělocvičná jednota Orel) nebo činnost farnosti. Zachycují to dochované zápisy ze schůzí a valných hromad Spolku Katolického domu.

Katolický dům byl konfiskován v roce 1952. Později byl upraven na kinokavárnu. Říkalo a říká se mu Kaťák. Nazpět byl spolku navrácen v roce 1990. Po mnoha změnách ve využívání prostor Katolického domu je dnes část přízemí včetně původního kinosálu využívána vyškovským Majákem - střediskem volného času, dříve Domem dětí a mládeže (DDM), pro zájmové a pohybové kroužky dětí a dospělých. V rekonstruovaném sklepě je zkušebna a v podkroví je nově 6 sociálních bytů.

Vedle pronájmu prostor se spolek Katolického domu snaží udržovat hanácké tradice a podporovat občanský život v Dědicích. Dříve se tak dělo třeba i prostřednictvím ochotnického kroužku pro děti či zajištěním velikonočního hrkání, v současnosti je to například kurz tvorby hanáckých kraslic, který je otevřen zájemcům. Pro vlastní činnost využívá spolek malý sál v přízemí, který při dni otevřených dveří posloužil jako místo, kde se návštěvníkům dostalo dobrého pohoštění.