Hraní šachů v Dědicích pro začátečníky a pokročilé

Šachy jsou pro děti, mládež a dospělé ve Vyškově-Dědicích/Dědicích-Vyškově organizovány v Šachovém oddílu pod Městským kulturním střediskem (ŠO MKS) a pod Sportovním klubem Vyškov, z. s (SK Vyškov).

Základy hry jsou dostupné například na stránce Šachového svazu České republiky: Základní šachový výcvik začátečníků. Můžete studovat i jiné zdroje, například bakalářskou práci Miroslava Horáka Metodika tréninku šachu pro mládež, a další a další dostupné návody. Můžete hrát proti stroji, což ale živého hráče (z hlediska motivace a snahy o zlepšování) zřejmě nenahradí. Zatímco děti mohou přitahovat spíše kratší hry (Blesk, Rapid), zkušení vyučující jim doporučují ty delší.


Pro začátečníky je to v Dědicích tak, že jedna možnost učit se hrát šachy pod vedením zkušeného šachisty (a zahrát si) je v Hotelu Dukla, v salonku v přízemí (u recepce), kde jsou pro to vhodné podmínky - stoly a klid. V roce 2020 měl být od října kroužek ve středu od 16 do 17 hodin, a skutečně se jednou konal, ale vývoj a omezení z něj plynoucí jeho pokračování znemožnily.

V roce 2021 kroužek začíná 8. října v pátek od 16 hodin. V roce 2022 tedy také v 16 hodin, ale "nedočkaví" malí šachisté jsou na místě o něco dřív. Je to o domluvě a zvyku. Přihlásit se a účastnit se mohou i starší zájemci - když projeví zájem, spojí se s vedením kroužku, představí se atd.

Kroužek vede zkušený šachista Stanislav Vémola. Šachy se tam nyní učí několik malých dětí. Když budete mít chuť a i když je vám víc let, klidně se tam přijďte podívat a zahrát si. Rádi vás uvidí.

Česká klubovka - limitovaná série 2019

V bývalé Kinokavárně, dnes klub Pinocchio - spravován Sdružením volného času Maják (název z Domu dětí a mládeže změněn proto, aby bylo možno i nadále pořádat činnosti i pro dospělé), měl být i na jaře 2020 v pátek od 16:30 do 18:00 Radkou Slepánkovou veden kroužek pro mladé šachisty do patnácti let. Nuže, situace se změnila s vyhlášením karanténních opatření v polovině března. Vedle toho tam hráli, když chtěli, i jiné deskové hry, pro což byla vyčleněna polovina času. Každý si může přinést i vlastní deskovou hru. Máte-li ji doma, mohli jste druhým nabídnout například retro Dlouhý, široký a bystrozraký. Já bych si kupříkladu rád zahrál ovečky.

Česká klubovka - limitovaná edice 2019. Nesprávné postavení
figurek. Mají být obráceně. Začátečníci jsou učeni, že bílé
figury stojí v základní pozici na 1. a 2. řadě, černé pak na 7.
a 8. řadě. Obrácené postavení kamenů není ale v rozporu se
šachovými pravidly, šachovnice nemusí být popsána označením
řad a sloupců. Vždyť dobrý šachista ví, že bílá dáma stojí
na d1 a černá na d8.

Sportovní klub Vyškov zajišťuje především šachové kroužky pro mládež. Pro pokročilejší je to v pondělí (od 14 do 16 hodin) a v úterý od (15 do 17 hod) v Městském kulturním středisku Vyškov (Besední dům, zkušební sál, II. patro, ul. Jana Šoupala 4, Vyškov 682 01). Další kroužky pro začínající šachisty jsou na Základní škole Vyškov.


Kroužek pro dospělé se zatím nekoná, z důvodu, že o něj dříve nebyl zájem. Na kroužek pro děti by (po dohodě s paní Kováčovou (TVS SVČ Maják) mohl navazovat šachový kroužek pro dospělé a pokročilejší šachisty (jednou za 14 dnů při minimálním počtu 5 účastníků), který by vedla Radka Slepánková, a nebo by byl pod Sportovním klubem ve středu v hotelu Dukla, kde by byl vedoucím kroužku Stanislav Vémola (čas dle domluvy). Na šachový kroužek pro dospělé, se Radky Slepánkové již ptalo více lidí.


Při výuce a hře se používá například Česká klubovka, ale i jiné typy figurek např. Stauton. Šachová souprava Česká klubovka je velice pěkná. Je možné, že šachy hrajete po internetu, ale chtěli byste sedět přímo naproti druhému hráči. Má tedy smysl napsat vedoucím uvedených kroužků, že máte zájem. Minimální počet pět účastníků není zase tolik, a v okamžiku, kdy se sejde dostatečný počet zájemců, Radka Slepánková obešle ty, kteří se přihlásili dřív - a mohlo by se to dát dohromady, kdyby (jak už to tak bývá), ten zrovna v tu dobu neměl čas, jiný měl zase jiné povinnosti. Takže zatím nic. Pro příští školní rok se kroužek vypíše - a uvidí se. Možností pro toto pololetí je po odsouhlasení SVČ Maják chodit se učit/hrát se školáky.


Věřte, že vzhledem k tomu, že děti jsou to nadané, můžete od někoho, komu je o hodně let méně, dostat mat, a za týden další. Za další týden jej nedostanete, protože se kvůli jinému zaneprázdnění Radky Slepánkové, hodina nekoná. Takže další mat až zase za dva týdny. :-D (pokud se do té doby něco nenaučíte - jen tahání figurek vám výhru nezajistí). Aktualizace: neočekávaný prvek do věci v polovině března 2020 přece jen vneslo vyhlášené omezení potkávání se osob - jejich shromažďování, které vedlo k přerušení aktivit aspoň do začátku dalšího školního roku. Jak se potom vidělo, situace nebyla hromadnému setkávání příznivá ani zkraje roku 2021.

James Eade a Al Lawrence, Šachy.
Jak pochopit hru pomocí ilustrovaných schémat

V létě se příležitostně hrává na zahrádce bufetu U Gryců, kam pan Vémola nosí šachy z domu.