Zpívání v Dědicích v době adventní a o vánočních svátcích

V Hamiltonech proběhlo 17. prosince 2023 setkání místních v 17:00 u kapličky. Na předvánoční Zpívání u kapličky zvali TJ Sokol Hamiltony a Osadní výbor Hamiltony. Vystoupili místní trubači.


Měli přijít zpěváci, ale několik jich v týdnu krátce předtím zažilo potíže horních cest dýchacích. Z jejich účasti tak právě kvůli zmenšenému počtu zpěvuschopných (týkalo se i vedoucího sboru) sešlo. Zkouška, již v očekávání vystoupení dalšího dne při mši večer o Štědrém dnu, se konala další sobotu. Kromě skladeb, jež dědický sbor zpíval při rozsvícení vánočního stromu v Dědicích 25. listopadu 2023, se v Hamiltonech měly zpívat vybrané skladby z Michnovy Vánoční muziky: 1. Vánoční rosička, 3. Vánoční roztomilost, 7. Pozdravení děťátka Ježíše a 12. Vánoční noc. K tomu se mohl přidat Bohuslav Korejs: Vánoční zpěv II. Všechny, nově včetně Vánoční noci Adama Michny z Otradovic, je najdete na stránce Hudba v Dědicích, takže směle do toho.


Skladby 1. Vánoční rosička a 7. Pozdravení děťátka Ježíše obsažené ve Vánoční muzice Adama Michny z Otradovic a Bohuslav Korejs: Vánoční zpěv II., a také další (Nebeský slavíček Jakuba Jana Ryby), se zpívaly v dědickém kostele na Štědrý den při mši, která začala o půl deváté večer.

 

Jak nakládat se soubory, bylo popsáno v příspěvcích ke zpívání o Vánocích zveřejněných v předchozích letech. A až si doma zazpíváte, můžete si ve volném čase o vánočních svátcích přečíst něco pěkného. S výběrem vhodných článků, jimiž si rozšíříte znalosti a prohloubíte povědomí o svém blízkém i vzdálenějším okolí vám pomůže i portál Morava, který najdete na Wikipedii.


Dostupnosti Písní adventních a vánočních Adama Michny z Otradovic zájemcům se věnuje příspěvek Betlémské světlo a betlém.