Požehnání zvonu Panna Maria před jeho vyzdvižením do věže kostela Nejsvětější Trojice v Dědicích a jeho vyzdvižení a zavěšení v kostelní věži

Zvon Panna Maria byl v kostele Nejsvětější Trojice v Dědicích požehnán za účasti biskupů odpoledne 15. srpna 2023 po páté hodině. Přitom mimo jiné zaznělo Ave Maria Jakoba Arcadelta a Kriste, prameni světla T. Arbeaua v podání dědického sboru (noty: MSCZ, PDF). Fotografie z události jsou k prohlédnutí zde.

Z kancionálu se zpívala čísla 812, 503 a 982. Na záběrech vidíme také číslo 817. Zpívala dále dědická schola a sólově zazpívala za flétnového doprovodu Arnošta Bařinky skladbu Panis Angelicus Césara Francka Jana Bařinková.

Kostel Nejsvětější Trojice v Dědicích - zvon Panna Maria po požehnání

Zvon vážící 900 kg, laděný do g1, byl v následujících dnech (ve čtvrtek byly provedeny poslední úpravy ve věži, kde byl dalšího dne zvon zavěšen, v pátek byl na osmou hodinu ranní objednán autojeřáb) s pomocí zvonařů po osmé ranní během půl hodiny vyzdvižen do věže kostela Nejsvětější Trojice v Dědicích (nové dubové uložení; předchozí železná traverza (způsobující, že se do zvonění dostávaly další kmitočty) byla dána pryč a nahrazena dřevěnou). Následovaly asi tři hodiny práce na místě a kolem půl dvanácté byl připraven k vyzkoušení.

O vyzdvižení zvonu do věže kostela v Dědicích podal zprávu (krátký zvukový záznam z 20. srpna) například Český rozhlas Věž dědického kostela má opět tři zvony, zní ve vzájemné harmonii.

Kostel Nejsvětější Trojice v Dědicích - zvon Panna Maria po požehnání
 
Záznam vyzdvižení a zavěšení zvonu do věže kostela odvysílala Česká televize 18. srpna 2023 v pořadu Události v regionech (Brno). Pod názvem Nový zvon pro kostel Nejsvětější trojice tato část začíná od 22:17 minuty záznamu: "Událost, na kterou se v osm ráno přišly podívat desítky místních, třeba Stanislav Foltánek, který se na vyzdvihování zvonu v Dědicích přišel ve svém životě podívat už podruhé."
 
Alena Höferová: "A je to prostě náš dědickej kostel. A je třeba vidět taky věci, které se nedějí každý den, no."
 
František Adamec: "Uslyšíme právě ten tón g1, který se přidá k těm stávajícím dvěma zvonům. Ten starší historický, ten je v ladění a1 a ten nejnovější z roku 1986 má ladění c2. Souzvukem těchto tří tónů bude začátek invokace Sláva na výsostech Bohu, který se po staletí v církvi používá."
 

Zvon se v kostele Nejsvětější Trojice v Dědicích rozezněl poprvé v neděli 20. srpna po ranní mši.

Zvon laděný do a1 se používal do roku 1986, kdy byl kvůli opotřebení nahrazen zvonem Jan Nepomucký Ten byl umístěn doprostřed, proto byl nyní přesunut na stranu (nad schody) a uprostřed je zavěšen zvon Panna Maria laděný do g1. Ten bude zvonit několikrát za rok, jen při významných dnech.
 
Zvon s vročením 1556, který se používal dál i po požáru kostela v 1. polovině 18. století, měl v roce 1986 omlácené srdce, bylo slyšitelné čím dál větší "rozkmitání", a byla obava, aby se při dalším používání nerozbil (nepraskl). Po opravě a úpravách zavěšení ve věži zazněl tento nejstarší zvon znovu na jaře 2023.

Umíráček se nepoužívá (není v současnosti ani zapojen). Na odbíjení celé hodiny se používá cymbál, který je zavěšen nad zvonem a1. Celé se to děje elektromechanicky. Dřív musel pan Adamec pravidelně lozit do věže a provádět seřízení, aby se zvonilo přibližně přesně. Nyní, když by snad došlo k přerušení dodávky elektřiny, po jejím obnovení dojde automaticky k seřízení času.