Tři králové

V roce 2024 se v Dědicích Tříkrálová sbírka konala v sobotu 6. ledna. Noty koledy My tři králové s textem všech šesti slok ve formátu PDF k vytištění jsou dostupné na stránce Hudba v Dědicích. Tam je umístěn i záznam určený k okamžitém poslechu. Tento je ve formátu MP3. Také tam najdete soubor MSCZ, z něhož je PDF a záznam odvozen.


S úspěchem využijete při cvičení nápěvu a slov koledy přehrávání v notačním editoru MuseScore. V editoru lze píseň přehrávat ve smyčce (jedním klepnutím na příslušný obrázek v panelu pro přehrávání). Takto ji nemusíte znovu a znovu např. přes tento panel spouštět. Přitom pohodlně vidíte noty a pod příslušnými notami zpěvní text. Ukazatel přehrávání vždy označuje právě přehrávané místo. Když se vám něco nepodaří, místo opakujte. Nejlépe mnohokrát. Takto se zbavíte nesprávných návyků. Jedním klepnutím na příslušný symbol v panelu pro ovládání přehrávání se můžete hned vrátit na začátek skladby a zkoušet to znovu. Nebo jděte koledou notu po notě; třeba pomocí kurzorových šipek na klávesnici. Cvičte ji, jak chcete a jak rychle chcete.

1. My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví vinšujem vám.

2. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, my jsme k vám přišli zdaleka.

3. Zdaleka je cesta naše, do Betléma mysl naše.

4. Co ty, černej, stojíš vzadu, vystrkuješ na nás bradu?

5. A já černej vystupuju a Nový rok vám vinšuju.

6. A my taky vystupujem a Nový rok vám vinšujem!

Malá poznámka k tomu přehledu výtěžku Tříkrálové sbírky. Ty obvody jsou sice dnes (viz např. mapy.cz) vymezeny všelijak (změť čar v mapě), ale z hlediska sčítání výtěžku sbírky a jeho prezentace je to v podstatě výsměch. Podle tabulky to vypadá, že v Dědicích jsou oproti Vyškovu "držgrešle", a vůbec na tom obyvatelé Dědic nejsou dobře. Že jinde jsou násobně větší dárci. Jinak by to shrnutí vypadalo, kdyby se uváděly údaje podle "historických obcí".

Katastr Vyškova, jak je dnes, pohltil katastry Nosálovic, Brňan, Křečkovic. K tomu se do jeho políčka ohledně vybraných peněz počítají např. sídliště Osvobození a Hraničky.

Je to prostě reklama na Vyškov, takto tu manipulaci lze brát. Co nám jinak po tom? Kdyby to mělo odpovídat skutečnosti, tak by Vyškov (i s těmi Nosálovicemi, Křečkovicemi, Brňany) měl o pár desítek tisíc Kč menší výsledek, než je uváděno. A bez nich - zlomek. O to vyšší číslo by bylo u Dědic. Tím by ten výsledkový přehled vypadal vyrovnaněji - uvěřitelněji. Na Letním poli s Hraničkami (včetně dědické části ulice Na Hraničkách) totiž bydlí tisíce lidí. A vezměte si, jaký pěkný peníz se vybral v Hamiltonech. Tolik tedy k tomu, jak se to týká Dědičáků.

Zarazit bychom se mohli také při pohledu na plakátek koncertu. Odborník, jenž mapku katastru výše pochválil s tím, že je to zdařilá grafika, se však pozastavil nad znakem vyškovské farnosti, naprosto heraldicky nesmyslným. Čtvrcený štít se znakem města ve štítku a znakem olomouckého arcibiskupství v prvním a čtvrtém poli je naprosto nepřijatelný. Takto čtvrtit může jen arcibiskupství/arcibiskup!

To, že je Vyškov součástí olomoucké diecéze lze vyjádřit např. červenou hlavou nebo patou štítu (s jen čtyřmi nebo dvěma stříbrnými kužely). Mariánská figura není problém, ale lilie by měla být spíše stříbrná (čistoty) v kombinaci s modrým polem, ne zlatá (cisterciácká/francouzská).

Úplný znak Vyškova v žádném případě, vůbec není nutný (max. jeho derivát, např. jen věž nebo jen brána apod.).

Heraldicky tento užívaný znak farnosti říká, že jde o církevní znak olomouckého (1. a 4 pole) preláta (osobní figura lilie) a pána Vyškova (nebo pod jurisdikcí města). Absurdní ...

Ve Vyškově ani v Dědicích ale nenajdete nikoho, kdo by si toho všiml nebo se tím dokonce trápil. :-) Není tu nikoho, kdo by na to přišel.

Však kdyby někdo napsal psaní Olomouckému arcibiskupství, že si farnost Vyškov zahrává se znakem diecéze, jako by to byl arcibiskupský znak, možná by se něco dělo. A možná by se divilo i město Vyškov, protože právo užívat městský znak má ze zákona o obcích jen město (ostatní pouze se souhlasem vedení/rady/zastupitelů), to se netýká pouze vlajky. Prostě farní znaky nikdy netvoří znaky diecézí a měst. To je logické! Jen symbolika té dané farnosti (jejího patrona).

 Ježíšek, Marie, Josef a andílek se zvířátky

V neděli 7. ledna 2024 se v 16:00 až 17:00 ve Vyškově v chrámu Nanebevzetí Panny Marie konal sbírku pořádanou Charitou Vyškov podporující hodinu trvající Tříkrálový koncert. Na něm vystoupili varhaník Václav Zeman, zpěvačka Jana Bařinková (soprán) a flétnista Arnošt Bařinka.


Posluchači slyšeli skladby Johanna Sebastiana Bacha: Preludium a fuga d moll, Georga Friedricha Händela: Angels Ever Bright And Fair, Jeana Baptista Loeilleta: Allemande a Giga (ze sonáty F dur), moravskou lidovou koledu nejspíše ze 17. století Syn Boží se nám narodil, Clauda Balbastrea: Noël „Il est un petit l'ange“, Adama Michny z Otradovic: Chtíc aby spal (Vánoční noc z cyklu Česká mariánská muzika), Josefa Segera: Fuga Pastorale, Jakuba Jana Ryby: Libou písničku, Vladimíra Vavilova: Ave Maria, Jacquesa-Nicolase Lemmense: Fanfára D dur, Adolfa Charlese Adama: Cantico di Natale a Louise Viernea: Carillon de Westminster.