Velikonoce v Dědicích 6. až 9. dubna 2023

Květná neděle

Hebrejské děti

Zelený čtvrtek

Johann Sebastian Bach: Ó nezměrná, bezbřehá lásko Krista

Johann Sebastian Bach: Tvá vůle ať se naplní

Velký pátek

Adam Michna z Otradovic: Plačte andělové

Ukřižovaný Kriste

Robert Campin, Ukřižování Ježíše Krista, od 1450 do 1500

Bílá sobota

Bohuslav Korejs: Velikonoční; Sedlčanský kancionál (16. století)

Michael Praetorius: Dnes je den Páně vítězství

Alt

V sobotu 8. dubna zvonil poprvé "oficiálně" společně se zvonem z roku 1986 (tón c2) zvon z roku 1556 (tón a1). Jejich tóny tvořily malou tercii. Zvon bude zvonit jednou za týden v neděli ráno, čtvrt hodiny před mší.

Na konci mše bylo ohlášeno, že požehnání zvonu Panna Maria (tón g1) proběhne 15. srpna 2023 v den svátku Nanebevzetí Panny Marie, za účasti olomouckého a pražského biskupa. Následně bude zvon (ve čtvrtek nebo v pátek) vsazen do věže.

Soubory MSCZ: v notačním editoru můžete pohodlně měnit tempo, přehrávat vybraný part nebo party sólo, vybraný part nebo party ztlumit. Pokud je tenorový part zapsán v houslovém klíči, je tomuto partu v notačním editoru přiřazen zvuk hoboje. Pokud je tenorový part v originálních notách zapsán v basovém klíči, je tomuto partu kvůli skutečnému rozsahu nástroje přiřazen anglický roh. To aby se ty noty s jistotou přehrály. Sopránu je přiřazena příčná flétna, altu klarinet, basu fagot. Vypadá to, že když už se použila vyspělejší zvuková banka (lepší zvuk – v ní obsažené vzorky odpovídají skutečným nástrojům), je potřeba si dát pozor na to, aby použitý nástroj zapsané tóny skutečně zvládl zahrát. Pokud totiž skutečný hudební nástroj nějaký v notách zapsaný tón nezahraje, tento se v notačním editoru při přiřazení daného nástroje partu, pokud je v notách zapsán, nepřehraje. Základní zvuková banka by to svým způsobem "zvládla". Jsou to noty pro sbor a ve výchozím nastavení jsou z toho důvodu přiřazeny "sborové" zvuky. Ty byly tedy nově nahrazeny zvukem hudebních nástrojů. Mají sloužit jako hudební doprovod při cvičení a v současnosti prostě vychází jako zajímavější možnost než sborové "oooch, aaach, ...", na které nemusí být každý zvyklý/zvědavý. Samozřejmě si je můžete kdykoli sami znovu přiřadit.

Soubory PDF: noty jsou uloženy ve formátu PDF. Všechny party (SATB). Pokud byste si chtěli uložit jen svůj part, nebo vybrané party, otevřete noty v notačním editoru, skryjte nástroje (party), které nepotřebujete, a uložte je.

Bas

Soubory OGG (ZVUKOVÝ ZÁZNAM): noty zapsané v notačním editoru jsou uloženy do souboru jako zvukový záznam ve formátu OGG. Byly vytvořeny a na stránky jsou nahrány tyto soubory: 1) soubor obsahující všechny party: sopránový, altový, tenorový a basový part, 2) jednotlivé party: sopránový, altový, tenorový a basový part.

Dvojí způsob využití "nahrávek" (soubory jsou vytvořeny pomocí Muse Sounds sampleru, a tak mají "lepší" zvuk, než jaký poskytuje základní vestavěná banka MuseScore 4): 1) vestavěný přehrávač prohlížeče. Na soubor klepnete levým tlačítkem myši a spustí se přehrávání záznamu. Zpívejte z vytištěných not svůj part. Pokud byste takto chtěli cvičit společně s audiozáznamem a přitom zpívat o něco rychleji nebo pomaleji, nebo vybranému partu přiřadit jiný nástroj, uložte si noty otevřené v notačním editoru. Jednodušší (rychlejší) je ale otevřít si v editoru soubor .mscz a upravit hodnotu tempa. 2) jakýkoli přehrávač zvukových souborů v počítači. Stránky mají určitý datový limit (množství přenesených dat). Při vyšším počtu přehrání by se teoreticky mohlo stát, že bude této meze dosaženo, a potom by se stalo co? Stránka by zahlásila: přikupte si více dat. Tak nějak. Zatím toto nehrozí. Stažením skladeb ke cvičení na disk počítače ale pomůžete se tomuto vývoji vyhnout. Podle jeho návyků pro uživatele může být smysluplnější postahovat si vybrané skladby do jedné složky ve svém osobním počítači, a potom je přehrávat při zobrazení například v seznamu skladeb ve svém oblíbeném přehrávači.

Když se tak zamyslíme nad příležitostmi, které to dává, nabízí se možnost soubory přehrávat v přenosném přehrávači například v době, kdy někam cestujete a máte na to chuť a čas. Třeba jako rychlé opakování.

V MuseScore 3 je možnost nastavit každé notě hodnotu Velocity, čímž se dá ovlivnit dynamika, neboli "síla úderu" čili hlasitost. V přehrávaných notách nebo záznamech (notový zápis uložen jako audio) si můžete povšimnout míst, kde je v přehrávání znatelně slyšet rozdíl v hlasitosti, když editor reaguje na změnu v notách danou použitím značky pro dynamiku: p - mf - f apod. Zdá se to být někdy až moc velký rozdíl zvukových hladit, ale tak si to program vým nastavením vykládá. To by byla nejspíše drbačka, nastavovat to notu po notě. V MuseScore 4 tato možnost ale v případě použití Muse Sounds v současnosti není provedena (zatím). Je to jeden z úkolů, na němž se pracuje. Předpokládejme, že až to bude jednou zprovozněno, bude ovládání té funkce pro všechny, kdo by jí chtěli využít, brnkačka.

Pokud to uznáte za vhodné a prospěšné pro vaše cvičení, noty s výškami tónů vepsanými do hlaviček not, nebo noty s výškami tónů nadepsanými nad notovou osnovou, si v programu MuseScore verze 3 nebo 4 můžete udělat sami. Je to poměrně jednoduché, když víte jak. Takže takto:

1) vyberte buď všechny noty, nebo jen takt partu, v němž chcete mít výšky tónů vepsány v notových hlavičkách, klepněte na výběr levým tlačítkem myši, v zobrazené nabídce zvolte položku Vlastnosti osnovy/partu, v dialogovém okně klepněte na Pokročilé vlastnosti stylu, v dialogu v rozbalovacím seznamu napravo od Typ hlaviček zvolte německé názvy výšek tónů, a potvrďte OK.

Názvy výšek tónů v hlavičkách not sopránového partu

2) V hlavní nabídce programu Přídavné moduly vyberte Spravovat přídavné moduly, uvidíte okno s "dlaždicemi" představujícími dostupné přídavné moduly, klepněte na přídavný modul s názvem v angličtině Note Names, a povolte jej, pokud předtím povolen nebyl, přejděte do okna s notovým zápisem klepnutím na kartu Notové zápisy, v hlavní nabídce bude přídavný modul Note Names zapnut u položky Nástroje pro komponování/aranžování, klepněte na tuto položku, okamžitě budou názvy výšek tónů zobrazeny nad vybraným taktem, pokud byl vybrán jeden, nebo nad jejich skupinou, pokud jich bylo vybráno více, nebo ve všech osnovách nad všemi notami. Je ale potřeba provést ještě jeden krok: přepsat všechna B na H. Modul je připraven pro anglický systém, v němž naše nota h je označena písmenem b. S u nás používaným německým systémem, s "německými názvy" jaksi nepočítá. Na notu b stačí dvakrát poklepat a zadat h.

Názvy výšek tónů nadepsány nad notami basového partu
Po úpravě, přepsání písmen B na H